מהי שיטת Therapee מאת ד"ר קובי שגיא
שיטת תרפי הינה שיטת טיפול בבעיית ההרטבה העושה שימוש באמצעים טכנולוגיים וטיפוליים. לשיטה זו למעלה מ-90% הצלחה בתוך חודשים ספורים מתחילת הטיפול כאשר ד"ר קובי שגיא מתמקד בטיפול בילדים, מתבגרים ומבוגרים עד גיל 30. המכשירים הטכנולוגיים בה עושה שימוש שיטה זו נחשבים למתקדמים ולבטוחים ביותר בעולם כאשר אין כל חיבור ישיר אל גופם של המטופלים ואין סכנות קרינה. בנוסף, שיטת תרפי איננה עושה שימוש בתרופות אשר תוצאותיהן מורגשות רק לאורך הטיפול התרופתי אלא מתמקדת בשורש הבעיה ועד לפתירתה.
כיצד מתבצעת שיטת תרפי
מכיוון שרובם המוחלט של מקרי ההרטבה בלילה נובעים מחוסר או תפקוד לקוי של מנגנוני האיפוק, שיטת תרפי מתמקדת בלימוד המטופלים להפעיל את מנגנונים אלו או כאשר יש צורך, להתעורר בעת הרגשת התמלאות השלפוחית והליכה אל השירותים. השיטה עובדת בכמה מישורים ומיושמת אצל המטופלים לאורך פרק זמן בכל לילה ולילה. למעשה, למשך פרק זמנו של הטיפול, המטופלים ישנים כאשר מתחת לסדין שוכן מכשיר הפיפימון המתריע על טיפת הפיפי הראשונה. בעת שחיישני הפיפימון קולטים שהחלה פעולת הרטבה, מתחיל המכשיר לצלצל על מנת להעיר את המטופל כדי שיוכל ללכת אל השירותים. במקרים בהם מדובר בילדים שישנים עמוק ואינם מתעוררים מין המכשיר, מונחים ההורים להעיר את הילדים על מנת לכוונם אל השירותים.
הסיבה לשימוש במכשיר הפיפימון הינה על מנת לקשר אצל הילד בין פעולת ההרטבה, צלצולי המכשיר ופעולת ההתעוררות הלא נעימה. כאשר קשר זה נוצר, מתחיל תהליך תת מודע של למידת תהליך האיפוק. האיפוק מתבצע על ידי כיווץ סוגר השלפוחית בצורה לא מודעת בעת השינה. מנגד, ייתכן ולעיתים יעדיף הילד להתעורר (באופן טבעי) מאשר להתאפק לאורך כל הלילה.
על יעילותו של הפיפימון
מכיוון שחשוב שההתרעות על רטיבות יופעלו רק בעת הרטבה אמתית, מכשיר הפיפימון הינו בעל 7 דרגות של רגישות לנוזל כדי למנוע את הפעלתו מפני לחות או זיעה. בנוסף, מכשיר הפיפימון איננו מחובר בחבלים או בכל דרך אל הילד ויושב למעשה על כיסא ליד המיטה. מעבר לכך, הפיפימון עושה שימוש בשעון שבת במידת הצורך דבר המאפשר למשפחות שומרות שבת להמשיך בתהליך באופן רציף על מנת להשיג את התוצאות הרצויות במהירות האפשרית.
טיפול תרפי ממוחשב
על מנת להגיע לתוצאות מרביות, חלק מהותי מטיפול תרפי מתבצע בעזרת תוכנת Therapee שפותחה ועוצבה על ידי ד"ר טל שגיא וד"ר קובי שגיא. תוכנה זו לוקחת את תפקיד המטפל ולמעשה, ההורים מזינים בתוכנה את הנתונים והתוכנה עוקבת ומנחה כיצד להתקדם בטיפול בהתאם למצב. התקשורת עם התוכנה דומה להתקשרות עם מטפל (וניתן גם לעבור את תהליך זה ישירות עם מטפל) מפני שלאחר הזנת הנתונים, פוגשים ההורים והילד סרטוני וידיאו של ד"ר קובי שגיא המותאמים ספציפית למצב הנתון.
כישלון בעת טיפול בהרטבה עם זמזם
טיפול באמצעות זמזם בלבד (ללא תרפיה) עוזר בכשלושים עד ארבעים אחוז מהמקרים. גם במידה והילד איננו מתעורר מהרעשים, מכיוון שהמטרה הינה לימוד שימוש במנגנוני האיפוק באמצעות רפלקסים, כאשר הילד שומע ומקשר את הרעשים עם פעולה ההרטבה ייתכן ותיווצר אצלו ההתניה הרצויה. יחד עם זאת, במידה ולאחר 4-5 חודשים לא ניכרת התקדמות, ככל הנראה צריך להוסיף פעולות חיוניות. במידה ולאחר חמישה חודשים ההרטבה נמשכת והטיפול בזמזם בלבד נמשך גם הוא, יכול הדבר להוריד את רוחם של ההורים ושל הילד וגם את המוטיבציה שלהם להמשיך ולנסות שיטות חדשות לפתרון הבעיה.