מיפוי עצמות
אנשים שישנו חשש לבעיה ממשית בשלד שלהם, נאלצים לא פעם לעבור בדיקה של מיפוי עצמות. מדובר על בדיקה המשתמשת ברפואה גרעינית, על מנת ליצור תמונה ברורה של עצמות השלד ושל איברים פנימיים. זוהי למעשה בדיקת הדמיה מתקדמת, המספקת מבט ברור לתוך הגוף שלנו, מתוך הרצון למצוא בעיה או לקות מסוימת. הבדיקה מתבצעת על ידי הזרקה של חומר רדיואקטיבי במינון נמוך לתוך זרם הדם של הפציינט, על מנת שהוא ייספג בתוך הרקמה הספציפית שמעוניינים לבדוק. כאשר המטרה היא לבדוק את עצמות השלד, משתמשים בחומר מסוים שנקשר אליו. יש לציין כי לעומת בדיקות הדמיה אחרות, כגון רנטגן או CT, במקרה של שימוש ברפואה גרעינית, נעשית בדיקה ממוקדת יותר ובטיחותית יותר. החומר הרדיואקטיבי נספג ברקמה ספציפית, ולא מתקיימת הקרנה של כל הגוף.
מי צריך מיפוי עצמות?
אנשים הסובלים מפגיעה בעצמות השלד, כתוצאה מחבלה או ממחלה, צריכים לעבור הדמיה על מנת להבין את המצב של העצמות. הדמויות מוכרות יותר נחשבות לפחות יעילות ופחות בטיחותיות, ולכן עדיף תמיד להעדיף שימוש ברפואה גרעינית. באמצעות בדיקה זו, ניתן לזהות בקלות זיהומים ודלקות שונות, שברים, תהליכים ניווניים של העצמות וכמובן תהליכים ממאירים. ברוב הפעמים, משתמשים בבדיקה כאשר ישנו חשד לגידולים ממאירים או שפירים, גרורות בעצמות או כאשר לא ניתן לזהות את המיקום המדויק של השבר, באמצעות ההדמיות הסטנדרטיות. ישנם סוגים שונים של בדיקות מיפוי עצמות, בין היתר מיפוי פלנרי, מיפוי דינמי ועוד.
לסיכום, בדיקת מיפוי עצמות נחשבת לבדיקה קלה יחסית, שאינה מצריכה הכנות מיוחדות. מדובר על בדיקה בטוחה ומדויקת, שאינה כרוכה בכאב או באי נוחות. עם זאת, חשוב לעדכן את הרופא המטפל במקרים של היריון או שימוש קבוע בתרופות מרשם.