מתי תזדקקו להשתלת מניסקוס
השתלת מניסקוס עקב מניסקוס קרוע הופכת לשיקול עבור אנשים שעברו כריתת מניסקוס חלקית או מלאה (הסרה של חלק או כל המניסקוס) עקב נזק בלתי הפיך או מצבים ניווניים במפרק הברך. כאשר טיפולים שמרניים כמו פיזיותרפיה, תרופות או ניתוחים אחרים אינם מצליחים להקל על התסמינים, ייתכן שתמליץ על השתלת מניסקוס.
מספר גורמים מרכזיים קובעים את הצורך בהשתלת מניסקוס. מועמדים חווים לעיתים קרובות כאבי ברכיים מתמשכים, נפיחות, טווח תנועה מוגבל ופגיעה תפקודית בעקבות הסרת המניסקוס. הם בדרך כלל אנשים צעירים ופעילים יותר, שכן שמירה על המניסקוס חיונית לבריאות המפרקים לטווח ארוך ולמניעת דלקת מפרקים ניוונית מוקדמת.
איך ניתן להעריך את הזנק?
הדמיה אבחנתית, כגון סריקות MRI, מסייעת להעריך את מידת הנזק למניסקוס ולקבוע את כדאיות ההשתלה. חיוני להעריך את בריאות הברך הכוללת, מכיוון שאלו עם דלקת מפרקים חמורה או בעיות ברכיים משמעותיות אחרות עשויות שלא להיות מועמדות מתאימים להליך זה.
ההחלטה על השתלת מניסקוס כרוכה בשיקול דעת מדוקדק של מומחים אורטופדיים. גורמים כמו גיל המטופל, רמת פעילותו, מידת הפגיעה במניסקוס ובריאות הברך הכללית משחקים תפקיד קריטי בקביעת המועמדות. מנתחים מעריכים את היתרונות הפוטנציאליים מול הסיכונים והשלכות ההחלמה לפני שהם ממליצים על השתלה.
כמה דברים נוספים שחשוב לדעת
לחולים הנחשבים להשתלת מניסקוס יש בדרך כלל אפשרויות מוגבלות להקלה ושיקום התפקוד. מטרת ההליך היא לשחזר את יכולות הספיגה והייצוב הטבעיות של הברך, עלולה להפחית את הכאב ולשפר את תפקוד המפרקים.
לאחר ההשתלה, החולים עוברים תוכנית שיקום מובנית כדי להקל על שילוב המניסקוס החדש במפרק הברך ולהחזיר את הכוח והניידות בהדרגה. פרוטוקולי השיקום מותאמים לצרכיו הספציפיים של הפרט ולסוג ההשתלה המבוצעת.
למרות ההתקדמות בטכניקות כירורגיות, השתלות מניסקוס אינן נטולות סיכונים. סיבוכים כגון זיהום, כשל בהשתלות או שיפור מוגבל בתסמינים יכולים להתרחש. לפיכך, דיון יסודי עם המנתח האורטופד על ציפיות, סיכונים ותוצאות פוטנציאליות הוא חיוני.
לסיכום, השתלת מניסקוס הופכת לאופציה עבור אנשים עם כאבי ברכיים מתמשכים ומגבלות תפקודיות בעקבות כריתת מניסקוס, במיוחד בחולים צעירים ופעילים המבקשים לשקם את בריאות המפרקים ותפקודם. עם זאת, מועמדות תלויה בגורמים שונים אותם מומחים מעריכים כדי להבטיח את התאמת ההליך ואת היתרונות הפוטנציאליים למצבו הספציפי של המטופל.