מה עושים אם לילד אין חברים?
לילד אין חברים? זו בהחלט סיטואציה בעייתית, ולא כל ההורים יודעים כיצד להתנהג ומה לעשות. למעשה, יש כמה דרכים להתמודד עם הבעיה, ועל כך נפרט במאמר שלפניכם.
לפני הכל: בדקו מנין זה נובע
מצב של היעדר חברים יכול להתקיים מכמה וכמה סיבות, אחת מהן היא חרדה חברתית. חשוב לציין שחרדה חברתית נפוצה בקרב לא מעט ילדים, כשלרוב מדובר על ילדים ביישנים, שמבקשים להימנע מסיטואציות חברתיות ונפגשים עם מספר מצומצם של חברים. פה נעצור לציין שניתן לקרוא מידע נוסף בנושא חרדה חברתית אצל ילדים באתר איך גדלת, ולהעמיק את הידע בנושא. כמו כן, ישנן סיבות נוספות להיעדר חברים, כמו תסמונת אספרגר או חרם. כך או כך, כדאי לשוחח עם איש מקצוע ולהבין את הסיבות שבגינן לילד אין חברים.
אבל מה אפשר לעשות?
לכם כהורים, יש חלק חשוב בתהליך ואתם בהחלט עשויים לסייע לילד ולשפר את מצבו. אסור להתעלם מהבעיה, וכדאי למצוא פתרונות על מנת לשפר את כישוריו החברתיים של הילד, ולעזור לו ליצור אינטראקציות חברתיות שונות. הנה מספר פתרונות אפשריים:
לשוחח עם הילד ולתמוך בו – זה הדבר הראשון שחשוב שתעשו. כדאי לשאול את הילד שאלות לגבי בית הספר והאינטראקציות החברתיות שלו, ולנסות להבין ממנו מדוע אין לו חברים. כדאי לעודד את הילדים לשיח פורה, בו הם יוכלו לשתף אתכם ללא חשש. מלבד זאת, יש להעניק להם תמיכה רגשית, ולתת לו תחושה שאתם שם בשבילו.
דוגמה אישית – חשוב שהילדים יראו איך אתם מתנהלים באינטראקציות חברתיות, ולו בשל העובדה שהם מחקים אתכם ולומדים מכם. אם אתם בעצמכם לא פוגשים חברים ולא שמים דגש על הכישורים החברתיים שלכם, איך הילדים ילמדו?
להימנע מפעילויות שמבודדות את הילד – כמו צפייה ממושכת בטלוויזיה, או שימוש במשחקי משחק בתדירות גבוהה. בכל מקרה, כדאי לעדכן במצב גם את המחנכת של הכיתה, כך שהיא תוכל לוודא שהילד לא נשאר לבדו בהפסקות.
הזמינו חברים אליכם הביתה – לפעמים צריך לסייע לילדים ולתת להם את הדחיפה הקטנה שהם זקוקים לה. שוחחו עם הורים אחרים, ותאמו מפגשים בין הילדים. לא כולם מרגישים בנוח במפגשים חברתיים שכוללים את כל הכיתה, ויש מי שדווקא יעדיפו מפגשים של שניים או שלושה חברים בלבד.
יש לא מעט דברים שתוכלו לעשות על מנת לסייע לילדיכם, ובהחלט מומלץ לפנות לאיש מקצוע במקרה קיצוניים. בהצלחה.