אבנים בכליות – מכה כואבת
אבנים בכליות הן למעשה הצטברות של מינרלים אשר מתגבשים במהלך הזמן בתוך הכליות. תחילה הדבר איננו מורגש, אולם כאשר ההצטברות הזאת הולכת וגדלה זו אכן מתחילה להיות מכה כואבת. הכאבים נובעים מכך שהאבנים עלולות להיווצר בדרכי השתן, לעבור בצינורות היוצאות מהכליות. בין הסיבות למכה הכואבת ששמה אבנים בכליות ניתן למנות היבטים גנטיים, שתייה בלתי מספקת באופן סדיר, שימוש בתרופות מסוימות, תזונה שמעוררת היווצרות של מינרלים בדרכי השתן ועוד.
מתי מתעוררים כאבים
סימפטום כאב שמעיד פעמים רבות על אבנים בכליות הינו כאב (צריבה) בזמן מתן שתן. גם תכיפות גבוהה במתן שתן עשויה להצביע על כך. אבנים בכליות עשויות להיות מערבות עם דלקות בדרכי השתן. אצל חלק מהאנשים הכאבים יורגשו באזור המפשעה, במותניים ועוד. הדבר נובע מניסיון של הגוף לפלוט את האבנים החוסמות את השופכן. היווצרות מתיחות בכליות גורמת לכאבים, לעיתים לפרקי זמן ארוכים.
הזיהוי של אבנים בכליות יכול להיעשות על ידי סריקת סיטי, צילום בטן, אולטרסאונד ועוד. מרבית האבנים נוצרות בשל נוכחות מוגברת של סידן, הן בשל תזונה והן בשל ספיגה מהעצמות והצורך בהפרשת העודפים מחוץ לגוף. אבנים מסוג זה נראות היטב בצילומי רנטגן, אך ישנן גם אחרות, פחות נפוצות, שאינן מכילות סידן אלא חומצה אורית. הדבר מאפיין למשל מחלת גאוט אך גם מצבים אחרים כגון חומציות יתר בשתן.
אורולוגים ומומחי כליות מסבירים כי לא תמיד אבנים בכליות גורמות לכאבים ועוצמת הכאב לא בהכרח מעידה על חומרת הבעיה. אם אבנים בכליות ירדו במורד הכליות, הן יכולות לגרום לחסימת השופכן ולכאבים. לעומת זאת, אבנים גדולות יותר שנותרו בתוך הכליות יהיו בלתי מורגשות. אבחון וטיפול יתבצעו על ידי אורולוג מומחה ישימו סוף לכאבים.
למידע נוסף על אבנים בכליות התייעצו עם ד"ר ניר קליינמן